Користь і шкода волоського горіха для здоровя людини

5

Здрастуйте, дорогі і шановні читачі блогу sportivs.com про спорт і здоров’я. З вами Олександр Білий. Пропоную сьогодні трохи відпочити від наших регулярних тренувань і поговорити про нашому організмі і, бути може, навіть приготувати собі що-небудь смачненьке і, головне, корисний. Давайте сьогодні обговоримо волоські горіхи користь і шкоду для організму, яких широко обговорювані кухарями, докторами, дієтологами і т. д. Давайте і ми підключимося до цього, повірте, цікавого диспуту. Не сумнівайтеся, Ви почерпнете для себе не мало потрібної і корисної інформації в контексті наших тренувань.

Пропоную на розмову розпочати з давніх часів, так як саме звідти починається історія волоського, тоді ще «царського» горіха. Ну а потім вже дізнаємося, в чому його користь, але а де він може нашкодити. Цікаво?

Зовсім трохи історії

Батьківщиною цієї рослини прийнято вважати Середню Азію. Проте достовірно відомо, що ще в VII столітті до нашої ери це дерево росло в садах Вавилона. До речі, саме звідти прийшло друге назва – царський горіх. Уявіть собі, що його вживання було привілеєм виключно царів цієї древньої держави. Всі інші не мали права приймати це страва, так як благотворний вплив на мозкову активність, відоме вже в ті далекі, темні часи, було винятково царською розкішшю.

Саме з тих давніх часів використання горіха в медичних цілях стало поширюватися по всьому світу. В наші широти це рослина прийшло з Греції, власне, звідки й назва. Основними сучасними виробниками цих плодів є Франція та Молдова, а також Кавказ і Україна.

Сьогодні область застосування не обмежується тільки ядрами. Листя дерева, кора, шкаралупа і навіть внутрішні перегородки використовуються в медицині, косметології, кулінарії і, уявіть собі, у створенні космічних ракет!

Говорити про горісі можна, мабуть, нескінченно, перераховуючи всі його якості. Але наш час, на жаль, обмежена. Тому давайте зосередимося на головному. Отже, про користь.

Користь волоських горіхів

Користь волоського горіха для здоров’я важко переоцінити. Є окремі властивості, украй корисні для чоловіків. Також є і для жінок, так як розумне вживання плодів горіха при вагітності благотворно впливає на розвиток дитини ще в утробі матері. Ну і як ми вже говорили, вживання в їжу ядер волоського горіха покращує пам’ять, циркуляцію крові у верхніх відділах – в цілому, мозкову активність. А про кулінарну цінність і говорити нічого!

Почнемо з того, що волоський горіх – справжній рекордсмен за вмістом амега-3 жирів. Це як раз ті корисні жирні кислоти, які дуже рекомендується приймати під час інтенсивних занять спортом для схуднення, для збільшення м’язової маси. Саме вони борються з холестерином в крові, виводячи його з організму.

Не спроста це рослина в цілому часто називають «аптекою» — зміст і різноманітність вітамінів просто вражає. Наприклад, вітамін С. Зелений волоський горіх містить його в кілька разів більше, ніж чорна смородина, і в кілька десятків разів більше, ніж будь-які цитрусові. Саме тому з нестиглих плодів робиться дуже смачне варення і, перекручуючи на м’ясорубці, додаючи мед, лимон, роблять «вітамінні» заготовки на цілий рік.

До речі, саме з медом найчастіше і вживають в їжу ядра горіха. Крім смакових якостей, мед є непоганим консервантом. Додавши в таку «суміш» родзинки, курагу або інжир, приймаючи її регулярно малими порціями в їжу, Ви, чоловіки, дуже здорово підтримуєте саме чоловічу силу свого організму.

Варення з волоських горіхів в наших широтах мало поширене, однак ті, хто його пробував, напевно оцінили його оригінальний смак. Але хіба це головне? А ось те, що воно підвищує еластичність і міцність судин, стимулює обмін та синтез різних гормонів, а вітамін В2, міститься саме в зелених плодах, сприяє окислення вуглеводів.

Всі ці властивості дозволяють приймати вітаміни або варення з цих плодів не тільки для профілактики захворювань, але і для лікування.

До речі, зелені плоди застосовують навіть при лікування онкології. Перетерті в пасту плоди заливають горілкою або спиртом, настоюють і приймають всередину по 150мл три рази в день.

Тут, напевно, варто трохи сказати про настоянки. 25 внутрішніх перегородок волоського горіха, настояні в 100 мл спирту, якщо приймати по 20 крапель щодня, розбавляючи їх в 50мл гарячої воли, можуть виявитися дуже корисними для жінок. Такий засіб вважається достатньо ефективним при лікуванні мастопатії і фіброми матки.

Взагалі, я рекомендую такий рецепт: 1 склянка ядер волоського горіха, 1 склянку родзинок, 1 склянка кураги, один лимон, перекручений на м’ясорубці, 0,5 кг меду. Перемішайте все це і дайте настоятися. Не тільки особисто я, але і буквально всі відгуки одноголосно сходяться в тому, що це чудовий засіб для профілактики, особливо в міжсезоння, для підвищення імунітету, а також в якості енергетика при таких силових вправах, як присідання зі штангою.

Для молодих мам також це засіб буде до речі. Однак, головне, особливо не налягати. А в міру – вже в Вашому животику малюк буде отримувати весь необхідний комплекс вітамінів, плюс, знову ж таки, розвиток мозкової активності.

Окремо слід сказати про масло волоського горіха. По-перше, його сміливо використовувати замість рослинного на кухні. Воно і смачніше, і корисніше. По-друге, воно має буквально чудодійні загоюють характеристики. Це підтвердить будь-який практикуючий доктор: обробити їм рану або, припустимо, кон’юнктивіт, і загоєння прискориться неймовірно.

Як Ви, напевно, помітили, цілющих, корисних властивостей у царського волоського горіха не перелічити. А про всілякі рецепти просто й говорити не варто, оскільки використовувати їх можна при приготуванні будь-якої страви!

Однак, як і завжди, є свої протипоказання. Погодьтеся, що така наявність корисних елементів не може не мати зворотної сторони медалі.

Шкода волоського горіха

Шкода, в першу чергу, пов’язаний з підвищеним вмістом все тих же жирів. Тому людям, що страждають ожирінням, слід приймати в їжу вкрай обмежена кількість горіхів. Якщо ви захоплюєтеся здоровим харчуванням, можете ознайомитися з білковими продуктами.

Взагалі не варто сильно захоплюватися і з’їдати в добу більше 10, максимум 15 плодів. Це може викликати роздратування мигдалин, збій в роботі кишечника і різні висипи.

Про висипах окремо. Хай буде Вам відомо, що волоський горіх входить в трійку лідерів серед горіхів-алергенів. Тому вкрай обережно треба підходити до його вживання тим, хто схильний до алергічних реакцій.

Одним словом, все добре в міру. Однак я рекомендую: їжте горіхи – в поєднанні з медом, фруктами це не тільки дуже смачно, але і дуже корисно.

Перш, ніж завершити сьогоднішню публікацію хочу поділитися зі своїми читачами подарунком у вигляді Безкоштовної книги «7 секретів харчування за Аюрведою» отримати, яку можна за посиланням. Отримана інформація просто безцінна у питаннях очищення організму, схуднення і здорового харчування.

На цьому прощаюся з Вами до завтра. Якщо виникли запитання, задавайте – обов’язково відповім.

Олександр Білий