Корисні властивості і поживні речовини сиру для організму

634

Ми хочемо, щоб вся сучасна їжа володіла такими властивостями, як відмінний смак, чимала поживна цінність, правильне співвідношення ціни і якості, зручність і безпеку. І нітрохи не меншої ми очікуємо від сирів. Корисні властивості сиру для організму людини мають не малий вплив на здоров’я та енергетику. Але чи здатні вони відповідати таким вимогам? Головними їх складовими є жири і сіль, так можна зробити сир корисніше без шкоди іншим атрибутам?

Європейська традиція

Сир воістину є синонімом Європи. Пармезан і моцарелла в Італії, гауда в Голландії, данаблу в Данії, камамбер і брі у Франції, фета в Греції — перелік може тривати. У самому справі, європейські держави домінують як у виробництві, так і в споживанні цієї популярної їжі. Французи, швейцарці, данці і греки — лідери зі споживання сиру, в той час як в Угорщині та Ірландії його їдять менше.

Багато дієти включають в меню сир, наприклад, Меню на 1000 калорій в день для схуднення. Про цій дієті ви докладніше можете почитати в цій статті https://allslim.ru/24-menyu-na-1000-kaloriy-v-den.html

Сири поділяють на декілька типів, але незалежно від цього всі технології сироваріння вимагають розділення молока на твердий сир і рідку сироватку. Після додавання ферментів молоко закисає, в нього додають сичужний фермент, що скріплює тверді частинки. На цьому, однак, схожість закінчується. Далі сир можна промити, процідити, нагріти, зістарити або залишити дозрівати — все залежить від планованого результату. Наприклад, в процесі нагрівання і старіння виробляються тверді сири, а смачні блакитні сири, брі і камамбер дозрівають.

Багатство поживними речовинами

Сир є важливим постачальником білка і кальцію для величезної кількості європейських жителів. Ці корисні інгредієнти незамінні для гарного росту і розвитку, особливо кісткової тканини і зубів. Шматок сиру розміром з коробку сірників (близько 50 г) забезпечує підлітків приблизно п’ятою частиною їх добової потреби в білку і третій — у кальції.

Кальцій в сирі та інших молочних продуктах більше биодоступен, ніж в рослинній їжі. Сир містить вітаміни А, В2, ніацин, B12 і D, плюс мінерали, такі як цинк і фосфор. Тверді сири, як правило, містять більше поживних речовин, ніж м’які.

Те ж саме вірно для жиру і солі – чим твердіше сир, тим більше в ньому цих складових.

Жир. Жирність сиру коливається в діапазоні від 10 до 35 р. на 100-грамову порцію; в м’яких сирах цей показник найнижчий, тверді ближче до верхньої позначки. Незалежно від типу сиру більшість жирів у ньому (як правило, понад 60%) є насиченими.

В Європі заохочується скорочення споживання насиченого жиру, що спонукає виробників сирів, особливо твердих, все частіше пропонувати споживачам низкожировые версії своїх продуктів. Не всі насичені жирні кислоти однаково впливають на здоров’я людини, тому прийнятним компромісом для людей, що прагнуть скоротити їх споживання, може стати регулярне з’їдання невеликого шматочка сиру різних сортів.

Сіль. Інше цінне живильне речовина в сирі — натрій. Як і жир, сіль (хлорид натрію) виконує тут кілька ключових функцій, сприяючи поліпшенню смаку і текстури і, що особливо важливо, забезпечуючи захист. При виробництві практично будь-якого сиру використовуються бактерії, однак деякі з них небажані в цьому продукті, інші ж необхідні для дозрівання і виробництва конкретних смакоароматичних з’єднань. Сіль контролює ріст цих бактерій.

Виробництво смачних сирів зі зниженим вмістом солі і раніше залишається проблемою, тому зусилля, спрямовані на зниження кількості натрію, можуть бути більш успішними щодо інших продуктів харчування. Крім того, кальцій і калій в сирі допомагають запобігти потенційно негативні наслідки впливу натрію, і це ще раз доводить, що поживні речовини в цільних продуктах працюють синергетично.

Частина здорового збалансованого харчування

Як правило, середньостатистичний європейський житель любить сир. Насолодитися його смаком можна різними способами — зробивши бутерброд, додавши в салат або включивши в рецепт страви для посилення аромату і надання йому особливої текстури. У своєму природному стані сир відрізняється відносно великим вмістом жиру і солі, а також хорошими смаковими якостями, зручністю у використанні і безпекою.

Зменшення частки жиру змінює текстуру і смак, зниження кількості солі загрожує безпеці, але обидві ці заходи збільшують харчову цінність готового продукту. Всі сорти містять незамінні вітаміни і мінерали, тому при вживанні в помірних кількостях, сири стають важливою частиною здорового, збалансованого харчування.